Čechrava - Astilbe

je zajímavá trvalka s květy uspořádanými v péřité laty na vysokém stonku. Květenství čechrav mají různý tvar a barvu květů. Rod zahrnuje víc než 35 druhů pocházejících z jihovýchodní Asie, Číny a Japonska. Pěstují se pouze zahradní kultivary, z nichž některé jsou vysoké jen 30 cm, ale mnohé bývají vyšší - dorůstají výšky až do 200 cm. Nejznámější je skupina kříženců Astilbe x arendsii, která zahrnuje robustní rostliny. Středně vysoké rostliny jsou vhodné i k řezu. Kvetou v červenci a v srpnu.

Čechrava zahradní - Astilbe x arendsii

je typická trvalka, která se dobře daří na chladnějších, vlhčích stanovištích, nejlépe v polostínu. Potřebuje živnou a kyselou půdu. Na vhodném stanovišti vydrží mnoho let, je však třeba trsy na jaře před vyrašením občas zasypat kompostem. Množí se dělením na jaře nebo na podzim.

Pěstuje se v mnoha kultivarech. Jsou to např. bíle kvetoucí 'Deutschland' ('Brautschleier'), raný 'Irrlicht' s hustou latou, růžově kvetoucí 'Cattleya', velmi raný 'Federsee', pozdní 'Düsseldorf' a 'Cologne', červeně kvetoucí raný 'Fanal' s listy zpočátku červenými, později zelenými a sytě červený 'Granát', fialovorůžový 'Amethyst', lososově červený 'Fluer' ('Fire') a cihlově červený 'Red Sentinel'. Oblíbené jsou také kultivary ze skupiny kříženců čechravy japonského původu - Astilbe x japonica. Jsou to nízké a polovysoké kultivary se vzpřímenými širokými latami, kvetoucí v červnu a v červenci. Další skupinu tvoří kultivary vyšlechtěné z japonského druhu Astilbe simplicifolia, rozkvétající v červenci a v srpnu. Do této skupiny patří nízké kultivary s tmavě zelenými listy a malými jemnými latami se široce rozloženými větévkami. Skupina Thunbergii-hybridy sdružuje vysoké pozdní odrůdy se širokými převislými latami.

Čechravy se v zahradách pěstují poměrně zřídka. Spíš jsou vidět ve větších skupinách v parcích na březích vodních nádrží. Rostliny jsou efektní i v době rašení, protože mladé listy bývají různě zbarvené. Podle kultivarů mohou být červené, zelené nebo nahnědlé až červenohnědé. Čechravy jsou krásné jak v době květu, tak v době, kdy nekvetou, kdy jsou výrazně okrasné právě svými listy.

Čechrava je vhodná také k řezu, protože ve váze vydrží dlouho čerstvá, až 14 dní. Ovšem nejlépe se její nevšední krása uplatní, když se aranžuje samostatně, v jedné barvě nebo v kombinaci jemných pastelových odstínů.